Връщане и рекламация

Уважаеми Клиенти,


ние от www.obuvalka.com, сме наясно, че понякога продуктите, които ви продаваме имат фабрични дефекти, не отговарят напълно на очакванията ви. Съществува и вероятността, когато пробвате закупени от нас обувки, те да не ви стоят добре или да са ви неудобни.

Изброените причини, както и Закона за Електронна Търговия, ни задължават да приемем обратно вашата поръчка и да възстановим заплатената от вас сума.

Когато желаете да върнете закупен от сайта продукт, моля имайте предвид следното:

Иноватория ООД, в качеството си на собственик на сайта www.obuvalka.com, възстановява суми по върнати поръчки само по банков път.
За тази цел вие трябва да ни изпратите IBAN (банкова сметка), по който да се възстанови сумата от поръчка. 

Възстановяването на суми по банков път е единственият начин да удостоверим, че вашите пари за били върнати. 
Суми по върнати поръчки се възстановяват в срок от 10 работни дни, само срещу върнат продукт, чиято цялост и приличен търговски вид не е нарушен, както и връщане на придружаващите  документи. Възстановяват се суми по поръчки върнати в 14 дневен срок от датата на доставка. Суми по поръчки, при които този срок е изтекъл, не се връщат, както и такива с липсващи документи, удостоверяващи, че покупката е направена от магазин www.obuvalka.com.

Чл. 54. от ЗЗП (2) Търговецът е длъжен да възстанови получените суми, като използва същото платежно средство, използвано от потребителя при първоначалната трансакция, освен ако потребителят е изразил изричното си съгласие за използване на друго платежно средство и при условие че това не е свързано с разходи за потребителя.


Потвърждаването на всяка поръчка, в нашия онлан магазин е свързана с приемане на Общите Условия, с което ние приемаме вашето изрично съгласие за възстановяване на суми, по евентуално върнати поръчки, по банков път. 


Изплаща се само стойността на продуктите, без разходите по доставка, в двете посоки, с изключение на случаите, когато артикулите се връщат поради фабричен дефект или пълно несъответствие със снимките, показани в сайта. 

За фабрични приемаме дефекти като дупки, петна, счупени части и липсващи части. 

Не приемаме за дефектни продукти с изкривени шевове, стърчащи конци, или зацапване от транспортиране и опаковане, както и чиито цвят има леко разминаване с показания.

За дефекти не се приема зацапване от обущарско лепило. 

ТЪРГОВСКА ГАРАНЦИЯ ЗА ОБУВКИ съгласно чл.119 от ЗЗП:

 
ТЪРГОВСКАТА ГАРАНЦИЯ е за срок от ТРИДЕСЕТ дни след направената покупка, като следва да бъде уредена от ПРОДАВАЧА: Продавачът декларира, че отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно чл.120 от ЗЗП Уважаеми клиенти, гаранционният срок на закупените от Вас стоки е 30 дни от датата на покупката. Потребителят има право да предяви рекламация на всяка закупена стока, като поиска извършване на безплатен ремонт на стоката. Срокът за уреждане на рекламацията е 30 дни от датата на предявяването й, респективно от завеждането в регистъра за предявените рекламации В случай, че проявеният дефект не може да бъде отстранен, закупената стока се заменя с нова. Потребителят има право да предяви рекламацията, независимо от предоставената търговска гаранция, съгласно Закона за защита на потребителите. Търговската гаранция покрива проявени дефекти въпреки правилната употреба на обувките. При правилна употреба спазвайте инструкциите на гърба на търговската гаранция. Проявени дефекти, даващи основание за рекламации: Сцепване на лицевия материал /саята /. Пречупване на ходилото. Разцепване на ходилото. Падане на форта. Повредени ципове. Счупване на кленката или метална пластина в камерната част на обувката. Гаранционните претенции при проявен дефект се приемат ЕДИНСТВЕНО в търговския обект, от който е закупена стоката при представяне на настоящата ТЪРГОВСКА ГАРАНЦИЯ. Метод за управление на гаранцонните претенции: Поправяне на дефекта чрез ремонт на артикула в срок до тридесет дни от датата на приемане на гаранционната претенция. Ако поправката е невъзможна - следва замяна на стоката с друга от същия вид. В случай на липса на същата по вид стока, следва замяна с друга по избор на Купувача. В случай на разлика в цената, същата следва да бъде заплатена от него. При дефекти вследствие на небрежна или неправилна употреба и поддръжка - ПРОДАВАЧЪТ не приема рекламация ! ПРОДАВАЧЪТ може да ви окаже съдействие или да Ви даде съвет за проблеми възникнали след гаранционния срок.
 .

Настоящите условия за връщане на продукти са част от Общите Условия за ползване на сайта www.obuvalka.com. Те могат да бъдат променяни в съответствие с промени в българското законодателство.

Правилата за връщане на закупени продукти се спазват стриктно, моля имайте предвид тези условия, когато пазарувате в нашия сайт.

Процедура на връщане:

В опаковката, на получената поръчка, ще откриете Формуляр за връщане и замяна, който трябва да попълните, по начина който е указан в него. Изпратете ни пратката по куриер или поща. След получаването и прегледа й, ще ви възстановим сумата в посочения по-горе срок или ще ви върнем продукт, с който искате да замените върнатия.

Спазваме стриктно описаната процедура, както и посочените срокове за приемане на върнати поръчки и възстановяване на суми. За да се възползвате от правата си на потребител, имайте предвид законовите изисквания и срокове.

Пратки за наша сметка приемаме само, когато продуктът е с фабричен дефект или не съответства на снимките в сайта или когато желаете да се възползвате от преференциалната цена за връщане, която предлагаме.  Когато връщането е за наша сметка използвайте само куриерска фирма Рапидо (национален телефон за поръчка 0 700 1 6006). Не приемаме пратки изпратени до нас с наложен платеж, както и такива за наша сметка, изпратени с друга куриерска фирма, освен Рапидо ЕЛ. 

---

Повече за вашите права като ПОТРЕБИТЕЛ, можете да прочетете ТУК - ОНЛАЙН РЕШАВАНЕ НА СПОРОВЕ


Желаем ви приятно пазаруване!